Linkbuilding guide

Hvad er Linkbuilding? Er det nødvendigt at linkbuilde? Hvorfor skal man linkbuilde? Hvad er gode links?

Alle disse spørgsmål vil blive besvaret i denne guide.

Hvad er linkbuilding?

Linkbuilding er at linke til sin egen side fra en andens. Det handler altså om at bygge links. Det er en måde at arbejde med søgemaskine optimering, og det er nok en af de mest typiske former for SEO. Når man linkbuilder, kæder man hjemmesider sammen, hvilket giver google eller andre søgemaskiner et bedre indblik i hvad ens hjemmeside handler om. Derfor er det vigtigt, at den side der linkes fra, har relevans til sin egen. Hvis ikke den anden side har relevans, så vil din hjemmeside ikke ranke i søgemaskinerne og i værste fald ryge ud af søgemaskinerne.

Er det nødvendigt at linkbuilde?

Linkbuilding er en meget vigtig del af SEO. Den tid der anvendes på at bygge links til sin egen hjemmeside, er næsten altid godt givet ud.

Selvfølgelig kan man hævde, at linkbuilding ikke er så nødvendigt, hvis du har en god mængde læsere, og læsere der gider at linke til dit indhold. Men hvordan får man brugere, der synes, det er interessant at linke til ens indhold? Den eneste sikre vej er at skrive gode tekster til sin side.

Så hvis du har en del besøgende, som gerne vil dele dit indhold med andre, så er det selvfølgelig begrænset hvor meget du selv behøver at linkbuilde. Men det er nok begrænset, hvor mange brugere der vil linke til dit indhold, hvis du ikke er et prominent navn i din branche. Derfor vil det altid være en god ide at lægge tid i denne del af SEO.

Hvorfor skal man linkbuilde?

Du skal linkbuilde for at ranke højre i søgemaskinerne. Men du vil også blive synlig på internettet, og det viser seriøsitet fra din side. Hvis du får links fra gode og relevante sider, vil du sikkert også få flere relevante besøgende til din hjemmeside.

Hvad er et godt link?

Et godt link er som regel et link, der giver besøg. Det er også et link, der skubber dig op i de forskellige søgemaskines resualtater. Derudover er det som nævnt ovenfor vigtigt, at det er et relevant link.

Lad os tage et eksempel:

Du har en hjemmeside omhandlende bilsæder, hvor du har fået et indgående link fra Ford. Det er et link, som umiddelbart skaber værdi, da Ford handler med biler ligesom din side omhandler bilsæder. Der er et godt match mellem din og Fords hjemmeside, og derfor vil søgemaskinerne anse din side, som en troværdig side.

Ankertekster

En ankertekst hjælper søgemaskinerne med at tage højde for, hvad en hjemmeside handler om. Men vær varsom med at lave dine ankertekster alt for præcise i forhold til dine søgeord. Søgemaskinerne vil straffe dig! De har regnet ud at man kan manipulere med søgeresualterne med ankertekster. Jeg siger ikke, at ankertekster ikke kan bruges, men husk ikke altid at putte dit søgeord i.

Hvordan linkbuilder man?

Der er flere måder, hvorpå man kan arbejde på at få gode indgående links til sin side.

Her får du nogle eksempler:

  1. Brug dit netværk – Har du et bredt netværk, som er inden for det område din hjemmeside omhandler, så er det virkelig en effektiv måde at få links på.
  2. Gæsteblog – Få en aftaler om at skrive et gæsteindlæg på en blog. Dette er god måde til både at brande sig selv og skabe relevante links til sin hjemmeside.
  3. Vær online på diverse fora relateret til din hjemmeside.
  4. Arbejd på at øge kvaliteten i indholdet på din hjemmeside og få andre til at linke til din hjemmeside.
  5. Tilbyd din hjælp mod at få et link.
  6. Skriv pressemeddelelser.
  7. Kopier links hos dine konkurrenter – Husk dog at være 110% sikker på om linket er godt.
  8. Lav en hjemmeside relateret til din egen og link fra/til den.
  9. Tilmeld din side til linkkataloger – Her er det igen vigtigt, at det er et af de bedste, og mest relevante kataloger du tilmelder dig.

Skab en NATURLIG linkprofil!

Google og de andre søgemaskiner ved, hvordan folk arbejder med linkbuilding. Det er derfor vigtigt at skabe en naturlig linkprofil. En naturlig linkprofil betyder, at dine links skal komme fra forskellige kilder og ikke altid fra den samme.

Det er en god idé at sikre, at du ikke kun har links fra splogs og blogs. Det er der alt for mange der har. Problemet er, at det vil gøre din side for ustabil.  Forsøg derfor at få links fra almindelige hjemmesider.

Størstedelen af dine links skal komme fra almindelige relevante hjemmesider. Pas på med at kommentere i stort omfang på internetartikler, hvor du samtidig linker til dit website. Det er vigtigt, at skrive noget relevant, hvis du skal kommentere på andre artikler (og ikke blot skrive ”god artikel” og lignende). Det vil gavne forfatteren, samtidig med at søgemaskinerne ikke opfatte din kommentar som spam.

Inspiration

Søger du endnu mere inspiration til off-page SEO? Så kan der være meget at hente, ved at følge disse to anerkendte Linkbuildere.

Henrik Bundtofte

Brian Dean